Quantcast
Channel: Inhimillinen turhamaisuus
Viewing all articles
Browse latest Browse all 687

Matkavinkkejä Meksikoon

$
0
0

1. Meksikon turistikortti ja maahan saapuminen

Meksikoon matkaavat Suomen kansalaiset eivät tarvitse erillistä viisumia, jos kyseessä on turistimatka. Riittää kun passi on voimassa vähintään 6 kuukautta matkan alkamisesta ja passintarkastukseen saapuessa on näyttää valmiiksi täytetty turistikortti/maahantulolomake. Useimmiten kortti jaetaan lentokoneessa täytettäväksi kaikilla kansainvälisillä lennoilla yhdessä tulli- eli Customs Declaration-lomakkeen kanssa, jossa kysytään muun muassa matkatavaroiden lukumäärää ja ettei matkustaja kuljeta mitään kiellettyä maahan (kuten tuoreita elintarvikkeita). Cancunin lentokentällä maahan tullessa turvatarkastus oli todella tarkka ja passintarkastuksen jälkeen kaikki matkatavarat menivät vielä erillisen läpivalaisun läpi sekä tullilomake (Customs Declaration) kerättiin pois. Turistikortti on kaksiosainen ja toinen osa pitää näyttää lähtöselvityksessä maasta poistuttaessa, eli siitä tulee pitää hyvää huolta yhdessä passin kanssa. Maasta poistuminen lentokentällä tapahtuu nopeasti ja se koostui vain lähtöselvityksestä, bag dropista sekä turvatarkastuksesta.

2. Valuutta ja maksaminen

Meksikon valuutta on peso, mutta USA:n dollari on paljon käytetty valuutta sen rinnalla. Usein maksettaessa kysyttiin haluanko maksaa pesoissa vai dollareissa. Itse käytin pääsääntöisesti pesoja niin käteisenä kuin kortillakin maksettaessa, mutta pari kertaa kortilla maksettaessa käytin dollareita. Valuuttaa en vaihtanut etukäteen vaan nostin sitä Meksikon päästä pankkiautomaatista. Visa/Visa Debit ja Master Card toimivat todella hyvin kaikkialla, joten korttien kanssa ei ole ongelmaa ellei omista ainoastaan Visa Electronia. Visa Electronilla saa kuitenkin nostettua rahaa automaateista. Automaatit ovat hieman poikkeavia, sillä useissa voi valita nostaako USA:n dollareita vai pesoja. Rahaa nostettaessa menee luonnollisesti pieni komissio, joka oli muistaakseni 3% paikkeilla Nordean korttia käyttäessä.

3. Shoppailu, hintataso, tippi ja tinkiminen

Meksikon hintataso on keskiluokkaa ja Playa Del Carmenissa keskihinta ravintolavisiitille oli noin 150-250 peson paikkeilla tippeineen eli noin 8-13 euroa. Tippi on 10-15%, jota ei yleensä ole merkitty laskun loppusummaan. Ruokakaupoissa ja marketeissa elintarvikkeet ovat edullisia ja pienemmistäkin marketeista 1,5l vesipullon sai 10-20 pesolla eli noin 0,5-1 eurolla. Hotellihuoneessa pidimme isoa 5l vesikanisteria, josta oli huomattavasti edullisempaa täytellä vesipulloja.

Kojuista ostettaessa kannattaa muistaa tinkiä. Hinnan sai helposti tiputettua puoleen ja oma vinkkini tinkimiseen on lähteä vain kävelemään pois, jos myyjä ei meinaa myöntyä tai kertoa, että sama tuote oli jonkun tietyn hintainen toisessa paikassa. Yleensä tässä vaiheessa myyjä myöntyy hintaan. Jos ei, niin samoja matkamuistoja myydään todennäköisesti vähintään joka toisessa kojussa. Siistimmät matkamuistomyymälät ovat todella kalliita, joten niitä kannattaa välttää. Ostimme joitakin matkamuistoja tuliaisiksi Walmartisa, jossa esimerkiksi matkamuisto-shottilasi maksoi 20 pesoa, kun taas vastaavasta pyydettiin 100 peson luokkaa matkamuistomyymälässä pääkadulla...

Omat ostokseni Meksikosta koostuivat lähinnä MACin meikeistä sekä matkamuistoista. Oletin, että esimerkiksi Sephora, Ray-Banit tai Vansit ovat edullisia ja "jenkkihinnoissa", mutta niiden hintataso oli sama kuin Suomessa tai Euroopan sisällä. Esimerkiki monet Sephorassa myytävät merkit sai edullisemmin Briteistä tilatessa. MAC oli todella paljon edullisempi Euroopan hintoihin verrattuna ja tästä syystä meikkivarastoja tuli täytettyä kiitettävästi, mutta palaan niihin tarkemmin omassa postauksessa. Kaiken kaikkiaan Meksikossa on todella hyvät shoppailumahdollisuudet, joten sateisena päivänä ajan saa kulumaan kauppoja kierrellen.

4. Retket

Meksiko on aktiivilomailijan paratiisi ja tekemistä löytyy aina sukeltamisesta seikkailupuistoihin ja historiallisiin nähtävyyksiin. Retkien hinnat ovat aika kalliita ja mitään ei kannata varata etukäteen matkatoimiston kautta. Käyttämämme matkatoimisto tarjosi päiväretkeä Chichen Itzaan reilulla sadalla eurolla, kun saan paikanpäältä ostettuna saimme vastaavan noin 50 eurolla. Hintavertailua kannattaa tehdä retkiä ostettaessa, sillä tuon meidänkin olisi saanut noin 10USD halvemmalla. Kantapään kautta oppii, mutta onneksi emme olleet ottaneet mitään retkiä etukäteen!

5. Meksikon sää helmikuussa

Matkamme ajoittui helmikuun viimeiselle viikolle ja sää oli todella miellyttävä. Päivisin auringon paistaessa oli kuuma, muttei liian tukala. Aurinko paistaa todella polttavasti ja Riikan kanssa poltimme molemmat itsemme ensimmäisenä päivänä 30 suojakertoimilla vaikka lisäsimme rasvaa useasti. Aloitan yleensä aurinkolomilla auringon ottamisen 30 suojakertoimella, jolla en polta itseäni vaikka olisin auringossa koko päivän ja jo parin päivän jälkeen pystyn laskemaan kertointa jaloissa, käsissä jne 20 suojakertoimeen. Nyt menin lähes koko loman palamisesta oppineena 50 suojakertoimella, paitsi pari viimeistä päivää käytin jaloissa ja käsissä 30 suojakerrointa. Eli suosiolla kunnon suojakertoimet iholle!

Sää voi olla noihin aikoihin hyvin vaihtelevaa ja pieniin sateisiin ja tuuleen kannattaa varautua. Aikaisin aamulla ja auringon laskiessa lämpötila laskee aika alas, joten mukaan kannattaa ehdottomasti pakata pitkähihaista ja pitkää housua sekä kevyt takki tai huivi lämmittämään. Iltaisin ihmisten päällä näkyi paljon pitkää housua yhdistettunä toppiin tai hame/shortsit yhdistettynä pitkähihaiseen paitaan. Hotelleissa huoneen lämpötila voi laskea yön aikana ja itse olin todella kylmissäni parina yönä ja oli pakko käydä ostamassa leggingsit ja pitkähihainen trikoopaita yöpuvuksi. Villasukat siis mukaan reissuun, mutta pääsääntöisesti sää on aivan täydellinen ja aurinkoinen.

6. Turvallisuus

Kokemukseni turvallisuudesta lukeutuu vain Playa Del Carmeniin ja sen perusteella Meksiko on todella turvallinen matkakohde. Mitään häiritsevää käyttäytymistä ei joutunut iltaisin kokemaan ja pääkaduilla liikkuessa olo oli koko ajan turvallinen. Kaikkialla näkyi koko ajan ihmisiä, jotka koostuivat pääsääntöisesti turisteista (tuohon aikaan suurimmaksi osaksi eläkeläisistä ja pariskunnista haha), joten maalaisjärjellä selviää ehjin nahoin. Perus varovaisuutta kannattaa tietenkin noudattaa esimerkiksi rahaa nostaessa tai vaihtaessa, taksia valittaessa ja esimerkiksi baareissa juomia tilattaessa. Pakko myöntää, että minua pelottaa aika usein liikkua yksin iltaisin Suomessa Helsingissä, kun taas usein ulkomailla ollessa tunnen oloni paljon turvallisemmaksi.

7. Adapteri

Adapteri kannattaa ostaa jo ennen matkaa, sillä sen löytäminen ei välttämättä ole helpoin mahdollinen homma varsinkaan Euroopan pistokkeille. Myös jännite on eri, kuin Suomessa, joten esimerkiksi suoristusraudan kuumenemiseen kannattaa varata ekstra-aikaa ;-)

Siinä muutamia matkavinkkejä Meksikoon. Toivottavasti näistä on hyötyä Meksikon matkaa suunnitteleville!

Ps. Nellyllä on menossa tarjous, jossa on paljon paitoja 50% alennuksella.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 687

Trending Articles